Személyi kölcsön és annak alapvető feltételei

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlan, termőföld, ipari ingatlan, kereskedelmi ingatlan,
műszaki eszköz, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Személyi kölcsön feltételei

Népszerű – de mi okból?

Az elmúlt években hazánkban az egyik legnépszerűbb kölcsön volt a hitelek közül a személyi kölcsön. Mi lehet ennek az oka?

Véleményem szerint leginkább az, hogy szabad felhasználású, kvázi arra költjük – mindenféle ellenőrzés, számla bemutatás nélkül – amire szeretnénk, nincs megszabva a bank által. A másik, ami népszerűségének oka lehet, hogy ingatlanfedezet nélkül is igénybe vehető.

Személyi kölcsön feltételei, azonban itt is vannak 

Ez nem apróbetű, továbbra is tartom a nézőpontomat, hogy a személyi hitel az egyike azoknak a kölcsönöknek, melyek talán a legegyszerűbben felvehetők. A bankoknak persze biztosíték kell pénzük – kamatostól való – visszafizetéséről, ezért természetesen vannak kritériumok, melyeknek mindenképpen teljesülniük kell a leendő adós felől.

Mik ezek?

  • nagykorúság (Magyarországon 18. életév betöltése)
  • cselekvőképesség
  • 3 havi aktív bankszámlamúlt
  • a hitelfelvételhez szükséges rendszeres havi jövedelem

Vannak szigorú szabályrendszerek, melyeknek köszönhetően a bankoknak nincsen lehetőségük hitelt adni olyan személyeknek, akik nem rendelkeznek bejelentett (a hitelfelvételhez szükséges) jövedelemmel. Tehát pusztán azért, mert valakinek megvan a hitelfedezete – mondjuk egy ingatlan megléte – még nem vehet fel hitelt pénzintézettől. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy minden egyes hitelt igénylő személynél megvizsgálják, hogy miből fogja a hitelt végig törleszteni, a kiválasztott futamidő alatt. Ezt az igénylő igazolt havi nettó jövedelméből tudják megállapítani.

A bankok által biztosított jövedelem elsődlegesen a nettó havi jövedelem.

Másodlagos jövedelemnek is van létjogosultsága a hitelbírálatkor, ezek pedig a következők lehetnek (a teljesség igénye nélkül):

  • családi pótlék
  • Gyermekgondozási díj
  • Gyermekgondozási segély

Személyi kölcsön hitelfelvétel komoly elköteleződés, ennek érdekében ajánlom tisztelettel mindenkinek, hogy felelősséggel döntsön még abban az esetben is, ha a bankok szerint hitelképesnek minősül. 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!