Plusz – mínusz a CSOK Plusz után..

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlan, termőföld, ipari ingatlan, kereskedelmi ingatlan,
műszaki eszköz, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Plusz – mínusz a CSOK Plusz után..

 

CSOK plusz néven – ahogy azt már bizonyára sokan tudják -, egy más fajta kamattámogatott hitel kerül bevezetésre jövő év elsejétől. 2024 januártól ugyanis változik a helyzet a korábbiakhoz képest.

 

Mi várható egészen pontosan?

Nos, az új hitel összege maximum 50 millió forint lehet, a további igényelhető összegek pedig – függően a már megszületett, illetve a vállalt gyermekek számától-, tizenöt és harminc millió forintra taksálnak. A kamat teljesen egységes lesz, három százalék – fixen.

 

A CSOK plusz januártól tehát elérhető lesz

Ami a legnagyobb meglepetés és újítás a korábbi CSOK – hoz képest, hogy a kormány elenged a hiteltartozásból 10 – 10 millió forintot, méghozzá gyermekenként.

 

Csak az érthetőség kedvéért

Ami fontos, hogy a megértés teljes legyen, hogy a januártól elérhető CSOK plusz hitel – eltérően a most még érvényben lévő CSOK-tól – nem visszatérítendő támogatástípus lesz. A CSOK plusz ugyanis magában foglal egy – úgymond – „hitellábat” és egy „elengedés lábat”. Utóbbi a második gyermektől válik relevánssá.

 

Ahogy fentebb említettem, a hitelösszegek tizenöt, harminc-, illetve ötvenmilliós nagyságúak. Látható, hogy ezek az összegek egytől-egyig magasabbak a mai lakáshitel összegnél. Ebből is következik, hogy a jövő évi program a lakáspiac egyes szegmenseiben igen nagy lökést eredményezhet.

Még akkor is, ha szigorításokat is megfigyelhetünk.

 

Mik a szigorítások?

Nos, először is, már megszületett gyermek (ek) esetében nem jár a támogatás, noha a hitelösszeg elbírálásánál számuk figyelembe vehető. Másodszor fontos tudni, hogy akik élettársi (nem házastársi) kapcsolatban élnek, vagy egyedülállóak, azok nem élhetnek a lehetőséggel, magyarul – nem igényelhetik.

Viszont jó hír, hogy tervezett örökbefogadott gyermek után továbbra is igényelhető lesz a hitel, akár csak a vérszerinti gyermekeknél.

Ami pedig szintén megmaradt – ahogy már korábban is feltétel volt a tíz-és tizenötmilliós összeghatárú CSOK-nál – hogy ellenőrizhető, hitelezhető jövedelem nélkül szóba sem állnak a kérelmezőkkel.

A további részletek még váratnak magukra, de nem sokáig. Elméletileg e hónap közepéig minden információ a birtokunkba kerül.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!