Ingatlanárak az egekben!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlan, termőföld, ipari ingatlan, kereskedelmi ingatlan,
műszaki eszköz, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Most vennél lakást?  Mire számíthatsz?

Az ingatlanpiac mindig tartogat meglepetéseket, noha végül is már pár hónapja szinte hasonló tényekről számolhatok be olvasóimnak. A mostani ingatlanárak olyan irányba sodorják a lakosságot, ami végül már nem túlzás azt mondani, hogy – elkeseredésbe taszít mindannyiunkat.

Pár évvel ezelőtt még egy átlagos – mondjuk két szobás – lakás húszmillió forintba került – természetesen régiónként más az átlagár -, ma már harminc millió sem elegendő sok esetben, hogy ezt az ingatlant megvásároljuk.

Melyek a „felkapott” városok?

Ami azt illeti – nem meglepő – a legdrágább lakások egyrészt Budapesten elérhetőek, de most azt látom, hogy valamilyen okból Debrecen a vezető régió a „horribilitás” tekintetében. Egy budapesti átlagos ingatlan, ami mondjuk ötven négyzetméter alapterületű, körülbelül harminc millió forint. A belvárosban persze ennyiért még a harminc négyzetméteres garzonokat is aligha érjük el,  csakúgy, mint mondjuk a XII. kerületben. A harminc millió a külsőbb területeken fekvő ingatlanokat prezentálja.

Ugyan ennyi pénzért most egy debreceni lakást már nem tudunk megvásárolni, mert a harminc millió legfeljebb csak egy tíz négyzetméterrel kisebb ingatlanra elegendő.

Melyek a sereghajtó régiók? 

Ahol a legolcsóbbak a lakások, nem más, mint Békésmegye. A fent már említett átlagos lakáselérhetőség forintban manapság harminc millió forint. Ennyi pénzért mondjuk Békéscsabán nem egy ötven négyzetméteres lakást érhetünk el, hanem egy csaknem dupla alapterületű ingatlanra is elegendő lesz a pénzünk. Ez bizony – egyáltalán nem mondható elenyésző különbségnek, még jóindulattal sem. A kérdés persze az, hogy van-e hajlandóságunk – illetve lehetőségünk – elköltözni olyan régióba, ahol jóval nagyobb területű otthonban élhetünk, mint mondjuk a fővárosban.

Rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk, mint a munkalehetőségek, a családi kötődések és még hosszan sorolhatnám.

A lényeg itt viszont csak annyi, hogy láthatóan nagy szakadék van a ingatlanárak között, ha Magyarországon belül, területenként vizsgálódunk. Érdekesség pedig az, hogy jelen pillanatban nem a főváros a legdrágább hely, persze igaz, hogy még mindig az egyike azoknak, ahol lassan utópia lesz ingatlant vásárolni.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!