Hőszivattyús fűtés

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlan, termőföld, ipari ingatlan, kereskedelmi ingatlan,
műszaki eszköz, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Kifizetődő-e a hőszivattyús fűtés?

Hőszivattyús fűtés.
A mai energiaárak az egekben vannak, talán nincsen ember aki ezt ma – legalább is Magyarországon – ne érzékelné. Nincsen szinte olyan ember sem, akit mindezek ne érintenének érzékenyen. Ennek okán – no és persze általános tudásbővítés rejtett szándékaként is – írok  mostanában a fűtési módszerekről cikkeimben.

Számos költségcsökkentő megoldás létezhet

Ami talán most a leginkább gazdaságos fűtési (amúgy pedig hűtési is) megoldás lehet, talán a levegő – víz hőszivattyús fűtés rendszer. Már csak azért is, hiszen ezzel a módszerrel – egy és azon rendszeren keresztül – meleg vizet is elő tudunk állítani, méghozzá rendkívül hatékonyan. Mellette számos érv szól, nem beszélve a környezettudatosság ébredéséről. A hőszivattyús rendszer hatalmas előnye, hogy a hozzá szükséges energiákat kizárólag a természeti energiából gyűjti, majd hasznosítja.

A hőszivattyú – most a klímaberendezésről van szó – elvonja a hőt az egyik oldalon, melyet továbbít egy hűtőközegnek köszönhetően a másik oldalra és ott leadja. Amit fontos tehát megjegyezni, hogy az a hőszivattyú, mely levegő-levegő mechanizmussal működik, nem más, mint a légkondicionáló berendezés, azaz a klíma.

A másik mód, hogy a hő a külső levegőből vonódik el, tehát ahol áram van, ott a hőszivattyú is minden további nélkül működtethető.

Mi a különbség a klíma és a levegő-víz hőszivattyús fűtés között?

A különbség abban nyilvánul meg, hogy a levegő-víz hőszivattyú beltéri egysége nem a benti levegőt melegíti fel.

Pontosan hogyan is működik?

A fűtőtestben keringő vizet melegíti fel – vagy éppen lehűti – egy hőcserélőn keresztül. Tehát hűtésre és fűtésre is használható biztonsággal. Ráadásul – ahogy már említettem meleg víz előállítására is alkalmas.

Ami a telepítését illeti, igen egyszerű és nagyon gyors megoldás, ráadásul befektetési költségei talán a legalacsonyabbak a többi fűtési rendszerhez viszonyítva.

Az igazság az, hogy bármelyiket választjuk a kettő közül – légkondi vagy hőszivattyú – biztos és korszerű fűtésre számíthatunk, talán a legkedvezőbb áron, ami a mai helyzetet illeti. A hazai időjárási viszonyok is alátámasztják fenti állításomat, ezzel véleményem szerint mindenki tisztában van. A tavalyi években körülbelül  plusz 2 Celsius fok körüli volt az átlaghőmérséklet Magyarországon. Ilyetén aztán biztonsággal számíthatunk a hőszivattyús, – illetve a légkondicionáló berendezésekre egyaránt. Hogy miért?

Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!