Üzleti vagyonértékelés, vagyonleltár

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlan, termőföld, ipari ingatlan, kereskedelmi ingatlan,
műszaki eszköz, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Üzleti vagyonértékelés, vagyonleltár


Üzleti vagyonértékelés: 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről, Harmadik Rész a Gazdasági Társaságokról és az 1991. évi XLIX. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról, mely szerint nem a könyvszerinti érték egy vállalkozás vagy cég értéke, a tényleges nyílt piaci forgalmi értéke az irányadó.

 

uzleti-vagyonertekeles


Piacgazdaság, a tőkepiac, és a tőzsde kiépülése, annak működése szükségessé teszi a vállalkozások/cégek vagyonának értékelését a jogszabályi előírásoknak megfelelően, többféle szempont szerint.

A vételi szándékkal rendelkező befektetőknek, hitelintézeteknek, illetve a vállalkozás tulajdonosainak bizonyos szempontok miatt érdekük lehet a vállalkozás vagy cég vagyonértékének meghatározására, pl. cég adásvétel, felszámolás, egyesülés, szétválás, átalakulás, tőkeemelés, stb.

Vagyonnak nevezzük az értékesíthető, forgalomképes és általuk jövedelemhez jutható, mely valakinek a tulajdonában lévő tartós dologi javak összessége. Ha mások által elismert használati értéke van, és hajlandó fizetni érte azt vagyonértéknek nevezzük.

Tehát egy vállalkozás vagyona értékben kifejezhető, használati értékek összessége, melyek értékben kimutathatóak, eladhatóak és piaci áruk megállapítható.

 

Egy vállalkozás vagy cég vagyonértékelésére több módszer került kidolgozásra, de vannak közös jellemzőik is, ezek a következők:

 

vagyonleltár


meg kell választani a fordulónapot,
 a vagyonértékelés célja,
 a vagyonértékelés tárgyának meghatározása,
 a vagyonértékelés tárgya mindig az egész vállalat,
 tényekkel alátámasztott vagyonértékelés,
 az értékelő feladata az értékelési módszer megválasztása,
 a meghatározott értékek jövőre mutatóak.

 

Az üzleti vagyonértékelés a tárgyalásokat segíti adásvétel esetében, a végső ár elérése az eladó és a vevő tárgyaló képességének eredményétől függ.

A vagyonértékelő az értékelési cél figyelembe vételével állapítja egy vagyontárgy
vagyonértékelési módszerét.

 

I. Vagyonmérleg készítés vagyonleltár vagyonértékelés segítségével.

A vállalkozás vagy cég vagyonelemeinek tételes felvétele vagyonleltárral, és a vagyonelemek külön történő értékelése és azok, illetve költségeinek összegzése adja meg a vagyon értékét. Figyelembe kell venni, hogy az adott eszközre a továbbiakban szükség lesz-e, vagy le kell selejtezni. Tehát a vagyon értéke az értékelés során meghatározott tiszta vagyon és az összes ezzel járó kötelezettség különbözeteként számítható ki.

 

II. Üzleti vagyonértékelés eljárásai.

A vállalkozás vagy cég jövedelemhozó és osztalék fizetési képességének vizsgálata:

• Jövőbeli hozam elv vagyonértékelés: a következő időszak hozadékát az elmúlt évek eredményéből vezeti le. Ahol a vagyon értéke a hozam és a tőkésített kamatláb hányadosa.
A hozam becslését több tényező is befolyásolja: földrajzi hely, ágazat, vezetési hatékonyság és annak színvonala, várható befektetési igénye, piaci kereslet,

• Pénzáramlás számítás, vagyonértékelés: vállalkozástól kiáramló, visszaáramló pénzek vizsgálata. A vizsgálatnál minden évre meg kell részletesen határozni a bevételek illetve kiadások összegét és így megállapíthatóak a bevételi többlet összegek mely a vállalkozásból kivonhatóak és a forduló napra diszkontálva képezi a vállalkozás vagyonértékét.

• Költség vagyonértékelés módszer alkalmazása: hasonló vállalkozás vagy cég létesítésének költsége az amortizáció figyelembe vételével.

• Komparatív vagyonértékelés módszer alkalmazása: arra épül, hogy a vevő egy vagyontárgyért nem fizet többet, mint hasonló hasznot hozó vagyontárgy beszerzési költsége.

• Jövedelem vagyonértékelési módszer: arra épül, hogy egy vevő egy vagyontárgyért nem fizet többet, mint egy hasonló vagyontárgyból várható jövedelmek jelenértékre diszkontált vagyonérték.

• Alkalmazható még az összetett üzleti vagyonértékelés módszer, amikor az üzleti értékelési eljárás és a vagyonleltáron alapuló vagyonértékelési módszerrel kapott vagyonértékeket átlagoljuk.
A vagyonértékelési eljárás mindegyik módszere alapos adatgyűjtő, elemző jártasságot és szakértelmet igényel. A vagyonértékeléssel megállapított vagyonértéket könyvvizsgálóval kell hitelesíteni. A vagyonértékelés bizalmi feladat, de a vagyonérték megállapításának egyik legfontosabb feltétele a pontos, valós adatszolgáltatás.

<< Értékbecslés szolgáltatásaink

<< Tovább az értékbecslés, vagyonértékelés árajánlat, megrendeléshez


Címkék: üzleti vagyonértékelés, vagyonleltár készítése, cégek vagyonértékelése, vállalkozások vagyonértékelése, használati érték értékelése, vagyonértékelés célja, vagyonértékelés tárgya, értékelési módszerek, üzleti vagyonértékelési eljárás, hozam elvű vagyonértékelés, pénzáramlás vagyonértékelés, költség alapú vagyonértékelés, komparatív vagyonértékelés, jövedelem vagyonértékelés, értékbecslés cégnek vállalkozásnak, cégrész értékelés eladás céljából,

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!